Het alarmnummer voor politie, brandweer en ambulance in Canada is 911. Noodoproepen vanuit een telefooncel zijn gratis.

De Nederlandse ambassade kan u in het buitenland helpen in noodgevallen. Bijvoorbeeld bij rampen of als u uw paspoort kwijt bent. Maar ook bij vermissing, arrestatie of opname in het ziekenhuis.

Verspreid over het hele land zijn er kampeergelegenheden van de federale en provinciale overheden en van particuliere eigenaren. De goedkoopste zijn de kampeerplaatsen van de federale overheid, die veelal gesloten zijn in de wintermaanden. De particuliere kampeerplaatsen zijn duurder, maar beschikken wel over uiteenlopende recreatievoorzieningen. Het is toegestaan om op een rustplaats langs de highways te overnachten. Wanneer het niet is toegestaan ergens te overnachten, bijvoorbeeld op openbare parkeerplaatsen of kleine parken, staat er vermeld ‘no overnight camping’ of ‘no overnight parking’. De meeste provincies hebben een kampeergids om u te voorzien van informatie. Tevens kunt u informatie krijgen in de Visitor Information Centres.

De netspanning in Canada is 110 volt/60 hz. Let op of uw elektrische apparaten kunnen worden omgeschakeld van 220 op 110 volt. Europese stekkers passen niet in Canadese stopcontacten, neem daarom een wereldstekker mee.

Op de nationale en regionale feestdagen zijn banken, overheidsinstanties en winkels over het algemeen gesloten. Ook restaurants en bars kunnen gesloten zijn of aangepaste openingstijden hebben.

Januari: Nieuwjaarsdag (1 januari)
April: Pasen (Goede Vrijdag, eerste en tweede Paasdag)
Mei: Victoria Day (de maandag voor 25 mei, niet in oostelijke provincies)
Juli: Canada Day (1 juli)
Augustus: Civic Holiday (1e maandag van de maand)
September: Labour Day (1e maandag van de maand)
Oktober: Thanksgiving (2e maandag van de maand)
November: Remembrance Day (11 november)
December: Kerstmis (25 december), Boxing Day (26 december)

Het is in Canada gebruikelijk om diensten met een fooi te belonen. Voor taxichauffeurs is de richtlijn 10-15% van de ritprijs en in restaurants is een fooi van 15% de norm. Indien de service erg slecht is kunt u minder geven, maar niets geven wordt als onfatsoenlijk beschouwd.

De nationale munt van Canada is de Canadese Dollar (CAD). De munt is verdeeld volgens het decimale systeem: 1 dollar = 100 dollarcent.
Er zijn munten met de volgende waarde en naam: 1 cent = penny, 5 cent = nickel, 10 cent = dime, 25 cent = quarter, 1 dollar = looney, 2 dollar = twoony.

Alle gangbare creditcards zijn geldig in Canada en het is een veelgebruikt betaalmiddel. De pincode is veelal vereist. Bij de meeste geldautomaten kunt u met een bankpas contant geld opnemen. Let op: uw pas moet wel geschikt en geactiveerd zijn voor pinnen buiten Europa.

De meeste banken zijn van maandag tot donderdag van 10.00 tot 16.00 uur en op vrijdag tot 17.00 uur geopend. Sommige banken zijn ook op zaterdagochtend geopend.

Het paspoort dient de hele periode (tot en met één dag na terugkeer in eigen land) geldig te zijn. Kinderen en baby’s dienen over een eigen paspoort te beschikken. Bij een reisduur tot 6 maanden is het verplicht om voorafgaand aan uw reis naar of via Canada een elektronische reistoestemming te verkrijgen. Deze eTA (Electronic Travel Authorization) vraagt u aan via de website van de Canadese overheid: www.cic.gc.ca/english/visit/eta-start-int.asp. De kosten bedragen CA$ 7 per persoon, te voldoen per creditcard.

Voor een verblijf langer dan 6 maanden en voor reizigers met een non-EU nationaliteit adviseren we contact op te nemen met de Canadese ambassade, afdeling Immigratie en Visa: www.cic.gc.ca of www.canada.nl.

Personen jonger dan 18 jaar hebben een verklaring nodig die door beide ouders of een wettelijke vertegenwoordiger is ondertekend. Meer informatie: https://travel.gc.ca/travelling/children/consent-letter.

Reizigers die vanuit de Verenigde Staten over land binnenkomen in Canada hebben geen eTA nodig, wel kan het de grensformaliteiten versnellen.

Het aanvraagformulier op de website van de Canadese overheid is in het Engels. Via onze officiële partner Visum365.nl is het mogelijk uw eTA aan te vragen met Nederlandse ondersteuning. De aanvraagformulieren zijn in het Nederlands, er is 24 uur per dag en 7 dagen per week een Nederlands supportcenter bereikbaar en tevens worden formulieren handmatig gecontroleerd op fouten en onvolledigheden. Voor eTA bedragen de kosten via onze partner € 23,45 per persoon en de betaling kan worden voldaan per iDeal, Bancontact, PayPal of creditcard. Website: https://visum365.nl/canada?p=67391.

Iedere reiziger dient te beschikken over een paspoort dat tenminste geldig is tot na terugkomst. Ook kinderen en baby’s moeten een eigen paspoort hebben.

Nederlanders die voor maximaal 90 dagen naar de Verenigde Staten reizen hebben geen visum nodig; zij vallen onder het z.g. Visa Waiver Program). Zij zijn wel verplicht elektronische toestemming (ESTA) te verkrijgen. De aanvraag doet u uiterlijk 72 uur voor vertrek via https://esta.cbp.dhs.gov/esta/esta.html, de kosten bedragen US$ 14 en dienen per creditcard te worden voldaan.

Ook als u via de Verenigde Staten reist dient u een ESTA aan te vragen (vul ‘Transit’ in als eerste adres). Reizigers met een Nederlandse nationaliteit die vanuit de Canada of Mexico over land binnenkomen in de Verenigde Staten, hebben geen inreisvisum of ESTA nodig.

De minimum leeftijd om in Canada een auto te huren 21 jaar. Voor jonge bestuurders (leeftijd 21-25 jaar) wordt veelal een extra toeslag berekend. Voor het huren van een auto is een geldige creditcard op naam van de hoofdbestuurder verplicht en dienen alle bestuurders te beschikken over een geldig Nederlands rijbewijs. Een internationaal rijbewijs wordt door verhuurmaatschappijen niet verplicht gesteld, maar lokale autoriteiten kunnen er wel om vragen.

Het is vrijwel altijd toegestaan om met uw huurauto de grens met de Verenigde Staten over te steken. Geef dit wel aan wanneer u de auto ophaalt en vraag naar eventuele beperkingen.

Alle provincies en territoria kennen vier duidelijke seizoenen, die echter wel verschillend zijn van duur. De belangrijkste factor is hierbij de breedtegraad. Het mildste klimaat is te vinden in het westen van Canada, op Vancouver Island. In de oostelijke provincies van Canada is eind september / begin oktober een adembenemend klimatologisch schouwspel beleven, de “Indian Summer”. Meer informatie over het weer en klimaat vindt u op www.theweathernetwork.com.

In Canada worden prijzen aangegeven zonder de lokale belasting. Afhankelijk van de provincie, wordt 5-15% lokale belasting geheven.

Er zijn in Canada momenteel 38 nationale parken en er zijn er nog meer gepland. In vrijwel ieder park is een bezoekerscentrum (Visitor Information Center) waar plattegronden en brochures te verkrijgen zijn en waar u informatie vindt over de geschiedenis, flora en fauna van het park. Hier koopt u ook het verplichte entreebewijs. U kunt een dagpas kopen voor het betreffende park of, wanneer u meerdere nationale parken bezoekt, een National Parks Pass. Deze geeft u gedurende een jaar toegang tot alle National Parks in Canada, met uitzondering van die in de provincie Quebec.

De meeste nationale parken beschikken over kampeerplaatsen en in een aantal bestaat ook de mogelijkheid kano’s te huren. Jagen, ook recreatief jagen, is in de nationale parken verboden. Vissen is weliswaar gedeeltelijk toegestaan, maar hiervoor is wel een speciale visvergunning vereist. Deze is alleen in het park te verkrijgen.

Het openbaar vervoernet is in Canada zeer wijdvertakt. In de grote steden en hun voorsteden is het streekvervoer de snelste manier om de gewenste plaats van bestemming te bereiken. Afhankelijk van de plaats zijn stadsbussen, trams en metro’s. Informatie en dienstregelingen zijn verkrijgbaar bij de Tourist Information Centres in Canada.

De algemene verkeersregels in Canada komen sterk overeen met de regels in Europa. Er wordt rechts gereden en de verkeersborden zijn goed te begrijpen. Het gebruik van veiligheidsgordels is verplicht. Snelheid en afstanden zijn aangegeven in kilometers.

Veel artikelen zijn in Canada aanmerkelijk voordeliger dan in Nederland. Dat geldt vooral voor buitensport- en kampeerartikelen, merkjeans, Amerikaanse designermode, fleecetruien, cosmetica en cd’s. “Typisch Canadees” zijn bijvoorbeeld Rye whisky, traditionele dekens en vesten, houdhakkersvesten en kunstnijverheid van de oorspronkelijke bewoners (zoals beelden, kunstwerken, mocassins, gevlochten manden).

Voor het overbruggen van groter afstanden, maar ook voor kortere toeristische uitstapjes, vormen de Canadese spoorwegen een uitstekende mogelijkheid. Het spoorwegnet wordt voortdurend uitgebreid en voor iedere wens is er wel een passende treinverbinding. Of het nu gaat om een luxe wagon met panoramawagen en bijbehorend culinair aanbod of om een tochtje met een honderd jaar oude stoomlocomotief, het kan allemaal.

Engels en Frans zijn de officiële talen van Canada. Vanwege de gelijke positie van beide talen wordt op landkaarten of verpakkingen zowel in het Engels als in het Frans aangegeven. Alleen in de provincie Quebec geldt het Frans als de officiële en belangrijkste spreektaal. Aangezien het Engels hier in vergelijking met de rest van Canada een ondergeschikte rol speelt, zijn straatnaam- en verkeersborden meestal uitsluitend in het Frans.

Het mobiele bereik in Canada is langs hoofdwegen en in grotere plaatsen vaak prima, maar daarbuiten kan het bereik minder zijn. In de meer afgelegen gebieden is er helemaal geen bereik. De meeste moderne mobiele telefoons die in Europa worden gebruikt, zijn tevens geschikt voor het Noord-Amerikaanse systeem. Neem contact op met uw provider om de mogelijkheden en kosten voor gebruik in het buitenland na te gaan. Het internationale toegangsnummer voor Canada is 001.

Er is een 4G-netwerk in Canada; houd rekening met (veelal hoge) roamingkosten. Tegenwoordig kunt u in veel hotels, restaurants, bezoekerscentra en benzinestations gebruik maken van wifi en vaak is dit kosteloos.

Canada omvat 6 van de 24 wereldwijde tijdzones. In Atlantisch Canada is het tijdsverschil 4,5 uur. Hoe verder u westwaarts reist, hoe groter het tijdsverschil met Nederland, tot 9 uur in de Pacific Time Zone. Van 1 april tot de laatste zondag in oktober geldt in Canada de zomertijd. De enige uitzondering hierop vormt de provincie Saskatchewan, waar het hele jaar door de standaardtijd wordt gehanteerd.

De Canadese ziekenhuizen en medische instellingen zijn van uitstekende kwaliteit. Er zijn geen speciale inentingen vereist. De kosten voor medische hulp of een eventuele ziekenhuisopname zijn in iedere provincie en in ieder territorium verschillend. Een dag in het ziekenhuis kan tussen de 1000 en 2000 Canadese dollar kosten, exclusief speciale behandelingen. Aangezien de ziektekostenverzekeringen deze kosten niet automatisch vergoeden, raden wij iedereen met klem aan voorafgaand aan de reis een goede verzekering voor ziektekosten in het buitenland af te sluiten.

Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan even contact met ons op…
Neem contact op

Yukon Alaska 2018

Vrijblijvend kennismaken?

We kunnen ons voorstellen dat u uw reis naar Canada zo goed mogelijk voorbereid wilt hebben. Uiteraard kunnen wij u via telefoon en e-mail adviseren. Vindt u het prettiger om uw reiswensen op ons kantoor te bespreken, dan is dat ook mogelijk. Maak hiervoor een afspraak met een van onze specialisten. We helpen u graag verder.

Stuur een bericht of bel 024 2060024